PROJECT BELEVING

Het project is een initiatief van het Limburgs Volkskundig Genootschap en wil honderd Limburgse tradities inventariseren. Haspengouw.TV is in dit driejaren-project media-partner . Hier vind je de reportages die het voorbije jaar al geraliseerd werden. En hier vind je meer informatie over het project Beleving.
onpartijdig en onafhankelijk
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
Laatst bijgewerkt  01.05.2024
GREENSPOTS EN VERBORGENS MOOIS WANDELINGEN
Onze wandelspecialist Jean
liep ze allemaal, alle Haspengouwse "Greenspots" én de "Verborgen Moois" wandelingen en bracht ze in beeld. Hierboven vind je zijn beeldverslag van de wandeling in het Bellevuebos in Kortessem. En verder ontdek je hier zijn andere impressies en de trailer.
In “Uitgelezen Haspengouw” gaan we op zoek naar boeken waarin Haspengouw het decor vormt. Die zoektocht resulteerde in verrassende boekentips. En we bezoeken de hoofdlocaties waar de verhalen zich afspelen. De volledige reeks van tien  afleveringen zie je hier.
Haspengouw.tv steunt
In mei legt iedere vogel een ei. En dat deed ook de Borderline Breakdown Band. Hun nieuwe worp is er één die Haspengouw op een schalkse wijze bezingt, En verrassend.. in een uptempo bluegrassversie.
Haspengouw.TV realiseerde de videoclip. Eens gehoord blijft deze track nazinderen als een zomerse oorwurm.
BAL@Herk Een zestal keer per jaar komen in de Markthallen van Herk-de-Stad folkdansliefhebbers samen, om een ganse avond te dansen op live muziek. Het repertoire bestaat uit traditionele dansen die in de 19de eeuw reeds populair waren in vele streken van West-Europa: wals, polka, schottisch, bourrée, gavotte, mazurka, andro, jig, polska…. Telkens komen er tussen de 100 en 250 dansers op het event af.
In deze documentaire wordt de geschiedenis van de Romeinse heerbaan van Maastricht tot Tienen belicht. Die weg was niet alleen ten tijde van de Romeinen een economische levensader maar bleef dat tot ver in de 19e eeuw. Nadien werd het tracé een pelgrimsweg waarlangs het christendom zich verspreidde. Inmiddels staat het geboekstaafd als de oudste weg van Vlaanderen. Met dank aan Robert De Man en Roger Vandenreyt van "Video Limburg".
VOLKSVERTELLER ARMAND MESOTTEN. Het begon allemaal bij de stichting van de Diepenbeekse Heemkring in 1978. Armand was er bij en nam het luik ‘Diepenbeeks dialect’ op zich. Hij ging op pad met een cassettespeler en interviewde oude Diepenbekenaren over hun dorp, hun taal, hun eigen leven. Op die manier verzamelde hij vele sappige verhalen. Eerst in lokale cafés en al snel ook elders in Limburg bracht hij die verhalen, al dan niet aangedikt,  samen in een avondvullend optreden. Een fragment.
De Sint-Willibrorduskerk van Eisden-Dorp vormt elk jaar het decor waar op Assewoensdag  Pèèrdskeutele Pier "zitting" houdt .  De oorsprong van dit gebruik gaat terug tot het begin van de 19e eeuw wanneer een lokale boer een stukje land wil pachten van de kerkfabriek. Pacht voor het drassige weiland moest niet betaald worden, maar in ruil vroeg de kerkfabriek een culinaire tegenprestatie.
MANCHETTEBAANKEGELEN in Zonhoven. Bij het kegelen is het de bedoeling om met één worp zo veel mogelijk van de 9 in ruitvorm opgestelde kegels omver te werpen. De bal moet daarvoor over een smalle baan van 13 m. Aan het begin van de baan staan twee kegeltjes met een losse lat erop, waaronder de bal gegooid moet worden. Als de lat omvalt, is de worp niet geldig. Ook als de bal in de goot belandt, is het een nulworp. Per kegel die omver gegooid wordt, krijgt de kegelaar 1 punt. Wie na 15 worpen  het meeste punten heeft, is winnaar.
Het belangrijkste religieuze feest voor de sikhs is de Vaisakhi. Oorspronkelijk een oogstfeest, maar in april 1699 besliste goeroe Gobind Singh dat er vijf personen zouden geïnitieerd worden tot khalsa, die zuiver in de leer zouden staan. Nog elk jaar worden tijdens de Vaisakhi nieuwe khalsas geïnitieerd. Leeftijd speelt daarbij geen rol en ook vrouwen kunnen khalsa worden.  Als afsluiter is er de Nagar Kirtan, een processie waarbij  het heilige boek (Guru Granth Sahib) vervoerd wordt in een feestelijk opgetuigde open vrachtwagen.
In april begint het fruitseizoen stilaan weer tot leven te komen wanneer de bloesems zich volop ontwikkelen. Om na te genieten van die bijzondere natuurpracht vind je hier een impressie van de voorbije bloesemperiode in  het landschap van Borgloon, Heers en Sint-Truiden. Daarbij passeren ook een waaier aan idylische locaties de revue.
Niet meteen een bekend muziekgenre: Shoegaze. Maar het had vanaf midden de jaren 80 toch wel behoorlijk wat bijval onder de fans van bv The Jesus and Mary Chain. Zelfs Brian Eno liep er bij wijle wel warm voor (zoals in '93 wanneer hij Souvlaki van Slowdive producet). Dichter bij huis zijn er een aantal muzikanten die al jaren in de ban zijn van het genre. Een impressie van een fijn optreden in Velm. Met Tuur Sterkx aan de gitaar, Maarten Sper op de drums en Dirk Ruymen als bassist.