erfgoednatuureconomiesociaaleten & drinkenluisterspelin de kijker

Het schoonheidsideaal bij Romeinse vrouwen is de leidraad van een tentoonstelling die in het Gallo-Romeins museum van Tongeren te ontdekken is. De eregast is de godin Venus. Authentieke objecten werden gecombineerd met citaten van klassieke auteurs. Aanvullend is er een selectie van sensuele foto's uit het oeuvre van de Belgische kunstfotograaf Marc Lagrange. Haspengouw.tv polste bij sociaal-psychologe Liesbeth Woertman, verbonden aan de universiteit van Utrecht, naar duiding bij het begrip schoonheid. ●●●

Van 1926 tot 1952 woonde en werkte Jos Tysmans in Sint-Truiden. Om die Haspengouwse periode te evoceren zette kleinzoon Marc Roekaerts een tijdelijk pop-up museum op in Tysmans' voormalige woonst aan het Heilig Hartplein. Zevenenzestig werken uit het legaat van de kunstschilder en van bruikleengevers werden voor die gelegenheid samen-gebracht. Van opbouw tot afbraak, Haspengouw Tv volgde drie maand lang het project "Jos Tysmans komt terug thuis".

●●●

 

 

 

 

 

 

De Koninklijke Harmonie SALVIA uit Heers bestaat volgend jaar 125 jaar. Naar aanleiding daarvan kreeg het vaandel  een grondige conservering. Het pronkstuk  dateert van het oprichtingsjaar 1892 en werd vermoedelijke geschonken door de burgemeester, burggraaf Camille Desmaisières. Om die restauratie luister bij te zetten speelde Salvia een avondvullend concert met oorlog als thema. In de reportage komen ook de verschillende fasen van de conservering aan bod.

●●●

 

 

 

 

 

 

Jaarlijks houdt de "Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun gastronomie" zijn kapittel-banket. Om de twee jaar wordt dan ook bekend gemaakt wie de volgende fruitdichter(es) wordt. In opvolging van Anja Luyten begint Sandra Maes uit Maasmechelen  aan haar ambtstermijn (2 jaar) . Oprichter van de Commanderie Firmin Aerts blikt terug op het verleden en geeft zijn visie op de toekomst van de Haspengouwse Fruyteniers.●●●

 

 

 

 

 

 

Jos Tysmans (1883-1974) schilderde in 1951 de allereerste bloesemzegening aan het kerkje van Guvelingen (Sint-Truiden). Het werk hangt in de recreatieruimte van de zusters Sint-Filippus Neri in Houthalen. .

●●●

 

 

 

 

 

 

 

Sfeerimpressie van de 66ste Bloesemwijding in Guvelingen (Sint-Truiden) op 18 april. Met een lenteconcert door het koor Amabile en poëzie gebracht door de Haspengouwse fruitdichteres. Verder een optreden van de muziekkapel van de Chiro jongens RVM St-Marten, zegening door diaken Ivo Dams van meer dan honderd tractoren en heel wat randanimatie. De officiële start van het bloesemseizoen.

●●●

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling "Gladiatoren. Helden van het Colosseum " trok  veel volk naar het Gallo-Romeins museum. Bij die gelegenheid kreeg ook de binnenstad van Tongeren even een Romeins karakter met een geanimeerd gladiatoren festival. Een sfeerverslag, interviews met een aantal gladiatoren en een gesprek met Carmen Willems, ex-directrice van het museum en directeur Toerisme Limburg.

●●● 

 

 

 

 

 

 

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Fruyteniers was tot 1 maart op zoek naar de nieuwe Haspengouwse fruitdichter.  Op donderdag 28 januari was het Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland. Twee redenen om de eerste dichter des Vaderlands in de kijker te plaatsen: Charles Ducal (Frans Dumortier). In 2014 begon zijn 2-jaarlijks mandaat.

●●●

 

 

 

 

 

 

 

"Kan kunst de wereld redden?" Zo begint Koen Vanmechelen zijn betoog over wat kunst definieert. Aanleiding was de voorstelling van het boek "Fascinerend Indonesië, onbekende geliefde." over Marie-Jeanne Colson die 40 jaar geleden op het Indonesische eiland Flores startte met de oprichting van een rits kindertehuizen. Koen Vanmechelen is één van de co-auteurs van dit liber amicorum over Mama Belgi.

●●●

 

 

 

 

 

 

 

Dark country post wave zo omschreven de heren van Vodz (Borgloon) zichzelf. Op 1 november vorig jaar hielden ze er mee op.  Eén van hun laatste wapenfeiten was een bewerking. In hun nummer "Patience", een buitenbeentje op hun palmares, bewerkten ze een oud toneellied van stadsgenoot Walter Thijs. Die was toneelspeler en werkte op het postkantoor van Tongeren.

●●●

  

 

 

 

 

 

 

Een theater revue over STVV. Dat was het opzet van regisseur en initiatiefnemer Chris Mathijs met "Es Tei Vei Vei... Olei, Olei, Olei !"

Opvoeringen waren er op 31 maart en 1 - 2 - 3 april in het Cultuurcentrum De Bogaard. Het CC werd voor de gelegenheid  volledig in de kleuren van de Kanaries getooid. De echte stewards begeleidden het publiek, Binkie was van de partij en Cheer Girls zorgden voor extra animo. Een impressie.

●●●

 

 

 

 

 

 

 

Het Kunstnetwerk Haspengouw vzw organiseert voor de eerste maal het Actueel Kunstenfestival. Zestien actuele kunstenaars uit verschillende artistieke disciplines stellen hun werken tentoon op diverse lokaties in Borgloon, Wellen en Heers.

●●●  

       

 

 

technische faciliteiten

door productiehuis

 

T/A/Sbvba.be