erfgoedcultuurnatuursociaaleten & drinkenluisterspelin de kijker

De Stichting Albert Soenen, is verbonden aan het Proefcentrum Fruit (Kerkom) en reikt drie-jaarlijks een prijs uit aan een wetenschapper die baanbrekend onderzoek levert op het gebied van de fruitteelt. Dit jaar kwam Dr Klatt (Duitsland) als laureaat uit de bus, op basis van zijn bevindingen in verband met   verhoogde rentabiliteit in de aardbeienteelt dankzij bijen-bestuiving. Interview met professor emeritus Robert Schoonheydt, voorzitter van de Stichting.

●●●

Niet alleen de Chinezen komen miljoenen jonge appelboompjes kopen in Haspengouw. Ook naar Scandinavië worden heel wat laagstam fruitboompjes geëxporteerd. Haspengouw TV was op bezoek in één van de appelplantages van Yngve Österlund, voorzitter van de telersvereniging van Åland (Finland). De nieuwe aanplant werd geleverd door een boomkwekerij uit Nieuwerkerken.

●●● 

Naar aanleiding van  de Wereldwaterdag op 22 maart geven we een inkijk in één van de nieuwste waterproductiecentra in ons land (HAC in Haasrode, een project van de Watergroep dat 73.000 mensen van drinkbaar kraantjeswater voorziet). Ook in Velm (St-Truiden) nadert een dergelijke installatie zijn voltooiing, waarbij een investering van 5,3 miljoen euro gemoeid is.

 

●●● 

Meer en meer producten krijgen het FSC label. Wat betekent dat ze gefabriceerd werden met hout afkomstig uit FSC gecertificeerd bos. Ook Haspengouw telt 230 hectare dergelijk erkend bos, in privaat, provinciaal en gemeentelijk bezit. Dat komt neer op 1% van het totaal in Vlaanderen (en Brussel). Toelichting  door Bart Holvoet, directeur FSC België.

●●●

 

De fruitcel ( Servicepunt Fruit) is al 20 jaar actief binnen de VDAB. Ze stemt vraag en aanbod van werkgevers en werkzoeken-den in de fruitsector op mekaar af. Regiomanager en voorzitter van de stuurgroep Johnny Wijnen verduidelijkt de werking.

●●●

 

 

De nieuwe Drone wetgeving is een feit. Een gesprek met Peter Dedrij, door de stad Sint-Truiden aangesteld om op het voormalige militair vliegveld van Brustem een Fruit & Drone Port op te starten.

●●●

  

De gemiddelde levensduur van een appelboom is 12 tot 15 jaar. Het hout wordt meestal gebruikt als brandhout. Maar er zijn rendabelere alternatieven. Een bijdrage over een recent gestart project in Herk-de-Stad: Haspenwood

●●●

 

Wijnbouwer Houben uit Hoepertingen experimenteert onder meer met de productie van ijswijnen op basis van Haspengouws fruit.

Met dank aan het fruitbedrijf van Carole Vandionant, die hiervoor de appels en peren levert  én  projectmedewerkster  is van het initiatief.

●●●

 
       
       

 

 

technische faciliteiten

door productiehuis

 

T/A/Sbvba.be