erfgoedcultuurnatuursociaaleten & drinkenluisterspelin de kijker

Al 15 jaar op rij worden de Alkense oogstfeesten gerealiseerd. Eén van de blikvangers dit jaar was de  provinciale vleesveeprijskamp van Limburgs Belgisch witblauw. Een vijftigtal geselecteerde dieren dongen mee naar de titel van "prijsbeest". De organisatie was in handen van de Coöperatie Rundveeverbetering, een belangen-vereniging, die als aandeelhouders de Vlaamse Rundveeteelt Vereniging en de Nederlandse Koninklijke Coöperatie Rundveeverbetering heeft. Veestapel-adviseur Frank Steukers licht het hoe en waarom van zo'n wedstrijd toe.

●●● 

In de streek van Borgloon wordt tijdens een goed oogstjaar ruim 1,2 miljoen kilo kersen geplukt. Het totaal areaal kersen van de telers, die hun oogst aanbieden via de veiling BelOrta (divisie Borgloon), bedraagt 270 hectare. De maximale opbrengst van één hectare bedraagt 10 tot 15.000 kilo. Daarom werd dit seizoen een gloednieuwe sorteerinstallatie in gebruik genomen, goed voor een verdubbeling van de capaciteit, van 1.200 tot 2.400 kilo per uur. In theorie kan die capaciteit zelfs oplopen tot 4.200 kilo. En daar komt nog bij dat elke kers apart op de foto mag, 18 keer zelfs.

●●● 

Niet alleen de Chinezen komen miljoenen jonge appelboompjes kopen in Haspengouw. Ook naar Scandinavië worden heel wat laagstam fruitboompjes geëxporteerd. Haspengouw TV was op bezoek in één van de appelplantages van Yngve Österlund, voorzitter van de telersvereniging van Åland (Finland). De nieuwe aanplant werd geleverd door een boomkwekerij uit Nieuwerkerken.

●●● 

De Stichting Albert Soenen, is verbonden aan het Proefcentrum Fruit (Kerkom) en reikt drie-jaarlijks een prijs uit aan een wetenschapper die baanbrekend onderzoek levert op het gebied van de fruitteelt. Dit jaar kwam Dr Klatt (Duitsland) als laureaat uit de bus, op basis van zijn bevindingen in verband met   verhoogde rentabiliteit in de aardbeienteelt dankzij bijen-bestuiving. Interview met professor emeritus Robert Schoonheydt, voorzitter van de Stichting.

●●●

De fruitcel ( Servicepunt Fruit) is al 20 jaar actief binnen de VDAB. Ze stemt vraag en aanbod van werkgevers en werkzoeken-den in de fruitsector op mekaar af. Regiomanager en voorzitter van de stuurgroep Johnny Wijnen verduidelijkt de werking.

●●●

 

 

De nieuwe Drone wetgeving is een feit. Een gesprek met Peter Dedrij, door de stad Sint-Truiden aangesteld om op het voormalige militair vliegveld van Brustem een Fruit & Drone Port op te starten.

●●●

  

De gemiddelde levensduur van een appelboom is 12 tot 15 jaar. Het hout wordt meestal gebruikt als brandhout. Maar er zijn rendabelere alternatieven. Een bijdrage over een recent gestart project in Herk-de-Stad: Haspenwood

●●●

 

Wijnbouwer Houben uit Hoepertingen experimenteert onder meer met de productie van ijswijnen op basis van Haspengouws fruit.

Met dank aan het fruitbedrijf van Carole Vandionant, die hiervoor de appels en peren levert  én  projectmedewerkster  is van het initiatief.

●●●

 

Naar aanleiding van  de Wereldwaterdag op 22 maart geven we een inkijk in één van de nieuwste waterproductiecentra in ons land (HAC in Haasrode, een project van de Watergroep dat 73.000 mensen van drinkbaar kraantjeswater voorziet). Ook in Velm (St-Truiden) nadert een dergelijke installatie zijn voltooiing, waarbij een investering van 5,3 miljoen euro gemoeid is.

 

●●●  

Meer en meer producten krijgen het FSC label. Wat betekent dat ze gefabriceerd werden met hout afkomstig uit FSC gecertificeerd bos. Ook Haspengouw telt 230 hectare dergelijk erkend bos, in privaat, provinciaal en gemeentelijk bezit. Dat komt neer op 1% van het totaal in Vlaanderen (en Brussel). Toelichting  door Bart Holvoet, directeur FSC België.

●●●

 
   
       

 

 

technische faciliteiten

door productiehuis

 

T/A/Sbvba.be