erfgoedcultuurnatuureconomiesociaaleten & drinkenluisterspel

De familie Corswarem uit Heers is al meer dan honderd jaar actief in de veeteelt, en meer bepaald met het fokken van het Wit-Blauw ras. Firmin Corswarem blikt terug op zijn periode die startte in 1964, toen hij de boerderij van zijn ouders overnam. Nu zet zoon Guido die passie voor het Blauw-Wit verder. Rode draad doorheen het verhaal zijn de talrijke veewedstrijden die in de provincie Limburg opgezet werden vanaf de periode rond 1900.

●●●

In het straatbeeld en op de plantages kom je in  Haspengouw opvallend vaak Sikhs tegen. Maar waarom streken ze uitgerekend  hier neer en wanneer gebeurde die migratie? Waarom verruilden zo- veel Sikhs hun thuisregio Punjab (India) voor deze regio? We hadden een uitgebreid gesprek in de Halmaalse Gurdwara Sangat Sahib (tempel) met Navdeep Kaur, brugpersoon tussen de Sikh gemeenschap en de Belgen.

●●●

Wie meer wil weten over de geschiedenis van India en het Sikhverhaal raden we het boek "India" van Ramachandra Guha aan.

Niet meteen een bekend muziekgenre: Shoegaze. Maar het had vanaf midden de jaren 80 toch wel behoorlijk wat bijval onder de fans van bijvoorbeeld The Jesus and Mary Chain. Zelfs Brian Eno liep er bij wijle wel warm voor (bijvoorbeeld in '93 wanneer hij Souvlaki van Slowdive producet). Dichter bij huis zijn er opnieuw een aantal muzikanten die helemaal in de ban zijn van het genre. Een impressie van een fijn optreden in Velm. Met Tuur Sterkx aan de gitaar, Maarten Sper op de drums en Dirk Ruymen als bassist.

 

De begijnhofkerk Agnes in Sint-Truiden staat sinds 1998 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ze werd gebouwd kort na de stichting van het begijnhof in 1265. Een eerste uitbreiding gebeurde begin 14e  eeuw met de bouw van het koor en in de 15e  eeuw werd de kerk nogmaals vergroot. In 1860 werden 38 middeleeuwse muur-schilderingen ontdekt onder de pleisterlaag. De oudsten dateren uit het begin van de 14e eeuw. De meeste zijn 16e eeuws en beelden Bijbelse taferelen of episodes uit heiligenlevens uit.

●●●

Leerlingen van de 5de Humane Wetenschappen (KCST in Sint-Truiden) en  jongeren van Spika in Asster werkten enkele maanden intensief rond woordkunst - samen met de woordkunstenaar Jee Kast -

en met als thema geestelijke gezondheid. Een aantal van deze resultaten zijn verwerkt in het sfeerverslag over Erfgoeddag (zie hoger). Hier kan je de integrale versie bekijken van de bijdrage van Jee Kast tijdens de receptie in het Minderbroedermuseum, waar ook een tijdelijke tentoonstelling opgesteld staat over geestelijke gezondheidszorg.

●●●

Het twee jaar geleden voltooide Stayen-complex is de thuisbasis waar voetbalclub STVV zijn thuismatchen speelt. De promotie naar eerste klasse was een ideale gelegenheid om een blik achter de schermen te werpen met materiaalman Benny Liebens.

●●● 

 

In maart organiseerde Faro een internationale conferentie omtrent het beheer van Erfgoed. De deelnemers kwamen uit een tiental Europese landen en gedurende de loop van de studiedag werden ook een aantal praktijkvoorbeelden aangehaald. Zo vermeldde The National Trust (UK) - een NGO dat ruim 28.000 sites beheert - een bijzonder project in Guédelon (Fr) waar een complete replica van een middeleeuwse burcht wordt gebouwd, op de traditionele manier van toen. Ook Haspengouw.TV was een aantal jaren geleden te gast op deze site in de buurt van Treigny.

●●●

 

Voor de naar schatting 1.500 Truiense Sikhs komt er in 2018 een nieuwe Gurdwara (tempel). De huidige in Halmaal is verouderd en te klein geworden voor de Sikh gemeenschap. Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken langs de Diestersteenweg in St-Truiden, op wandelafstand van het Speelhof. De financiering, geraamd op iets minder dan 1 miljoen euro, gebeurt  door hen zelf. Het nieuwe gebouw telt twee verdiepingen, met op het gelijkvloers een langar (eetzaal), een multi-functionele ruimte en een appartement voor de priester. Op de eerste verdieping komt de eigenlijke Gurdwara.

●●●

Kleinkunstenaar Jan De Wilde toert opnieuw met een theatershow door Vlaanderen. Begin dit jaar stond hij op de planken van het CC te Bilzen. Enkele jaren geleden wandelden we met hem door het net heraangelegd natuurgebied Den Dotter in zijn thuisdorp Aaigem.

●●● 

 

Pagschieten is een aloude volkssport dat onder meer in Alken nog beoefend wordt. Zijn oorsprong is terug te voeren naar de landbouw, en meer bepaald naar de oogsttijd wanneer de bieten moesten gerooid worden.

●●●

 

Op 21 februari was het Internationale moedertaaldag (ingesteld door Unesco). Door de moedertaal in ere te houden wordt culturele diversiteit gecreëerd, wat volgens Unesco leidt tot meer begrip. Een fragment uit onze documentaire "Ayllupak Kawsay", het eerste nieuwsprogramma dat in het Kichwa uitzond (Ecuador).

●●●

 
 

Valentijnsdag doet aan kadootjes denken. En stel dat daar een diamanten attentie bij hoort... Misschien kwam die wel uit de zee als een Aphrodite. Interview met een vast team van diamantduikers uit Lüderitz (Namibië).

●●●  

Toen we op het gladiatoren festival in Tongeren rondstruinden, hadden we een onverwachte ontmoeting met Limburgs gouverneur Herman Reynders. Meteen een mooie gelegenheid om  in een ontspannen sfeer een interview met hem te hebben.

●●● 

  

22 november :  Werelddag televisie. En als televisie de "venster op de wereld" is, dan is dit de perfecte aanleiding om over onze grenzen te kijken... Een aantal jaren geleden realiseerden we een uitgebreide documentaire over het eerste nieuwsprogramma in Ecuador dat, naast het Spaans, ook in de indigenataal Kichwa bericht over thema's die de rurale regio  van Chimborazo (in het Andesgebergte) aanbelangen.

●●● 

De curve bowls vereniging "Blijf jong" uit Kortessem viert dit jaar haar twintigste verjaardag en organiseerde voor die gelegenheid haar eerste open curve bowls tornooi.  Deze sport, die uit het Verenigd Koninkrijk overwaaide, blijkt nog een grote onbekende te zijn in Vlaanderen. Haspengouw Tv ging op zoek naar een kenner die de basis en de spelregels van het curve bowlen uitlegt.

●●●

 

De Haspengouwse Gordel is een jaarlijks initiatief van de Landelijke Gilde Sint-Truiden. Intussen al goed voor 21 edities.

●●●  

Op 11 maart organiseerde de stad Bilzen een openbare houtverkoop. Wij gingen alvast kijken hoe een veiling van het Agentschap Natuur en Bos verloopt. Met verduidelijking door regiobeheerder Bart Meuleman.

●●●   

8 maart: internationale vrouwendag. Een fijne gelegenheid om een aantal Afrikaanse vrouwen in de kijker te plaatsen die we  tijdens onze rondreis in Ghana ontmoetten. Op die reis realiseerden we een reeks reportages voor een Nederlandse NGO, ter promotie van kleinschalige eco-toeristische initiatieven.

●●●

  

GESPONSORDE REPORTAGE

 

Een tijd geleden ging de Cera vennoten-ontmoeting voor Zuid- en West-Limburg door in het Kasteel Mariagaarde (Hoepertingen). Met 800 deelnemers, 150 vrijwilligers en een waaier aan activiteiten. Een impressie.

●●● 

   

 

 

technische faciliteiten

door productiehuis

 

T/A/Sbvba.be