erfgoedcultuurnatuureconomiesociaaleten & drinkenluisterspel

In maart organiseerde Faro een internationale conferentie omtrent het beheer van Erfgoed. De deelnemers kwamen uit een tiental Europese landen en gedurende de loop van de studiedag werden ook een aantal praktijkvoorbeelden aangehaald. Zo vermeldde The National Trust (UK) - een NGO dat ruim 28.000 sites beheert - een bijzonder project in Guédelon (Fr) waar een complete replica van een middeleeuwse burcht wordt gebouwd, op de traditionele manier van toen. Ook Haspengouw.TV was een aantal jaren geleden te gast op deze site in de buurt van Treigny.

●●●

De begijnhofkerk Agnes in Sint-Truiden staat sinds 1998 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ze werd gebouwd kort na de stichting van het begijnhof in 1265. Een eerste uitbreiding gebeurde begin 14e  eeuw met de bouw van het koor en in de 15e  eeuw werd de kerk nogmaals vergroot. In 1860 werden 38 middeleeuwse muur-schilderingen ontdekt onder de pleisterlaag. De oudsten dateren uit het begin van de 14e eeuw. De meeste zijn 16e eeuws en beelden Bijbelse taferelen of episodes uit heiligenlevens uit.

●●●

GESPONSORDE REPORTAGE

 

Een tijd geleden ging de Cera vennoten-ontmoeting voor Zuid- en West-Limburg door in het Kasteel Mariagaarde (Hoepertingen). Met 800 deelnemers, 150 vrijwilligers en een waaier aan activiteiten. Een impressie.

●●●

 

Het twee jaar geleden voltooide Stayen-complex is de thuisbasis waar voetbalclub STVV zijn thuismatchen speelt. De promotie naar eerste klasse was een ideale gelegenheid om een blik achter de schermen te werpen met materiaalman Benny Liebens.

●●● 

 

Toen we op het gladiatoren festival in Tongeren rondstruinden, hadden we een onverwachte ontmoeting met Limburgs gouverneur Herman Reynders. Meteen een mooie gelegenheid om  in een ontspannen sfeer een interview met hem te hebben.

●●● 

 

Op 11 maart organiseerde de stad Bilzen een openbare houtverkoop. Wij gingen alvast kijken hoe een veiling van het Agentschap Natuur en Bos verloopt. Met verduidelijking door regiobeheerder Bart Meuleman.

●●●  

22 november :  Werelddag televisie. En als televisie de "venster op de wereld" is, dan is dit de perfecte aanleiding om over onze grenzen te kijken... Een aantal jaren geleden realiseerden we een uitgebreide documentaire over het eerste nieuwsprogramma in Ecuador dat, naast het Spaans, ook in de indigenataal Kichwa bericht over thema's die de rurale regio  van Chimborazo (in het Andesgebergte) aanbelangen.

●●● 

8 maart: internationale vrouwendag. Een fijne gelegenheid om een aantal Afrikaanse vrouwen in de kijker te plaatsen die we  tijdens onze rondreis in Ghana ontmoetten. Op die reis realiseerden we een reeks reportages voor een Nederlandse NGO, ter promotie van kleinschalige eco-toeristische initiatieven.

●●●

 

Kleinkunstenaar Jan De Wilde toert opnieuw met een theatershow door Vlaanderen. Begin dit jaar stond hij op de planken van het CC te Bilzen. Enkele jaren geleden wandelden we met hem door het net heraangelegd natuurgebied Den Dotter in zijn thuisdorp Aaigem.

●●● 

 

Pagschieten is een aloude volkssport dat onder meer in Alken nog beoefend wordt. Zijn oorsprong is terug te voeren naar de landbouw, en meer bepaald naar de oogsttijd wanneer de bieten moesten gerooid worden.

●●●

 

Op 21 februari was het Internationale moedertaaldag (ingesteld door Unesco). Door de moedertaal in ere te houden wordt culturele diversiteit gecreëerd, wat volgens Unesco leidt tot meer begrip. Een fragment uit onze documentaire "Ayllupak Kawsay", het eerste nieuwsprogramma dat in het Kichwa uitzond (Ecuador).

●●●

 

Valentijnsdag doet aan kadootjes denken. En stel dat daar een diamanten attentie bij hoort... Misschien kwam die wel uit de zee als een Aphrodite. Interview met een vast team van diamantduikers uit Lüderitz (Namibië).

●●●  

   

De curve bowls vereniging "Blijf jong" uit Kortessem viert dit jaar haar twintigste verjaardag en organiseerde voor die gelegenheid haar eerste open curve bowls tornooi.  Deze sport, die uit het Verenigd Koninkrijk overwaaide, blijkt nog een grote onbekende te zijn in Vlaanderen. Haspengouw Tv ging op zoek naar een kenner die de basis en de spelregels van het curve bowlen uitlegt.

●●●

 

De Haspengouwse Gordel is een jaarlijks initiatief van de Landelijke Gilde Sint-Truiden. Intussen al goed voor 21 edities.

●●●  

       

 

 

technische faciliteiten

door productiehuis

 

T/A/Sbvba.be