erfgoedcultuureconomiesociaaleten & drinkenluisterspelin de kijker

 

Jaarlijks organiseert de vzw Nationale Boomgaardenstichting haar Euregionale happening "De Kers". Ruim 7.000 liefhebbers, kenners én dagjestoeristen, weten dan de weg te vinden naar Alden Biesen. Dit jaar werden meer dan driehonderd kersenvariëteiten samengebracht. Het is één van belangrijkste educatieve evenementen die de Nationale Boomgaardenstichting organiseert, maar daarnaast ontplooit ze nog een hele rits andere activiteiten. Voorzitter  Ludo Royen geeft tekst en uitleg over de werking.

 

 

 

 

 

 

 

In het natuurgebied De Wijers ligt ook de voormalige cisterciënzerinnen-abdij van Herkenrode. Op die site werden acht jaar geleden ruim 360 gewassen samengebracht in een uniek vormgegeven kruidentuin. Een twintigtal vrijwilligers  van het ermee verbonden Kruidenkenniscentrum staan in voor het beheer. Voorzitter is Bilzenaar Dominique Vreven: herborist, al dertig jaar gepassioneerd tuinier én chef-kok van het gastronomisch restaurant 't Vlierhof.

 

Jaarlijks organiseert het centrum op 15 augustus een thema-kruidendag. Meer informatie vind je hier.

 

 

 

 

 

 

Uniek geologisch erfgoed in Overbroek (Gelinden). Een site van wereldbelang door de uitzonderlijke conservering van fossielen in de mergellaag: een bezoek aan de 'Mergels van Gelinden".

●●● 

 

 

 

 

 

 

 

Het plaatsen van speciale uilenkasten heeft resultaat. In Velm zijn we getuige van het ringen van drie jonge steenuilen door erkend ringer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) André Vanmarsenille.

●●●

 

 

 

 

 

 

Vrijwilligers van de Haspengouwse plantenwerkgroep brengen de bio-diversiteit van de regio in kaart. Deze gegevens worden verwerkt in de "Atlas van de flora in Vlaanderen en het Brussels gewest". En ook  voor beslissingen op Europees niveau worden ze geraadpleegd.

●●●

 

 

 

 

 

 

Op verkenning in een privétuin, onderhouden volgens het principe van de permacultuur (ecologische aanpak, dat in de jaren '70 aan de universiteit van Tasmanië werd ontwikkeld).

●●●

 

 

 

 

 

 

 

Impressie van de bloesemperiode in  het landschap van Borgloon, Heers en Sint-Truiden waarbij ook een waaier aan bijzondere locaties de revue passeren.

●●●

 

Te gast bij het bevruchtingsstation voor

bijenkoninginnen De Zijp in Nieuwer-kerken. Interview met Jef  Ruytinx van de imkervereniging 'De Heidingers'. Aangevuld met amateurbeelden van kunstmatige inseminatie van een bijenkoningin.

●●●  

       
       

 

 

technische faciliteiten

door productiehuis

 

T/A/Sbvba.be