LIJN 23   HET VOORMALIGE BIETEN- EN FRUITSPOOR
Over het traject van de voormalige spoorlijn Drieslinter – Tongeren werd jarenlang gelobbyd en geruzied, maar op 24 februari 1875 was het zover. De “Banque de Belgique” kreeg van de Belgische staat het contract toegewezen voor de aanleg van de spoorweg. Op 25 mei 1878 werd het eerste gedeelte Drieslinter- Sint-Truiden in gebruik genomen. Het tweede deel naar Borgloon en Tongeren verliep veel moeizamer, waardoor het volledige traject pas klaar geraakte in september 1879.
Deze spoorverbinding speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Haspengouw. Maar amper 100 jaar later was de hele spoorlijn alweer opgebroken en verdampt in de nevelen van de tijd.

Onze roadtrip volgt het voormalige spoortraject, pakweg 33 kilometer lang. We starten in Drieslinter, waar destijds aansluiting was naar de suikerfabrieken van Tienen én de rest van het snel uitdijende spoorwegnet in ons land. Vanuit Drieslinter gaat het naar Sint-Truiden, en dan verder over Borgloon om te eindigen in Tongeren. Onderweg houden we hier en daar halt voor een bijzonder verhaal. Dat doen we in Sint-Truiden, Melveren, Hoepertingen, Rullingen, Jesseren en Tongeren. Meereizen op deze wervelende roadtrip kan op 2 manieren:
Ofwel de volledige rit in 1 keer, van begin tot eindstation (47 min). Klik dan op DIRECTE VERBINDING. Of liever sporen op eigen tempo met haltes onderweg? Klik dan op  BOEMELRIT.

onpartijdig en onafhankelijk
DOCUMENTAIRE
DE OPENING VAN HET RELIEKSCHRIJN
SINT-ODILIA

In Kerniel (bij Borgloon), in het klooster Mariënlof, wordt het schrijn van Sint-Odilia bewaard. Het dateert uit de 13e eeuw en werd vervaardigd in opdracht van de Kruisheren van Hoei. Tijdens de Franse revolutie werd hun klooster verwoest waarna het schrijn meermaals een ander onderkomen kreeg. Tot het uiteindelijk terecht kwam bij de Cisterciënzerzusters in Kerniel.
Op 9 maart 2016 werd het schrijn geopend voor wetenschappelijk onderzoek.
De opening van het reliekschrijn Sint-Odilia (Kerniel - Borgloon) mocht rekenen op heel wat mediabelangstelling. Haspengouw TV werd gevraagd om ook het documenteren van de inhoud door wetenschappers van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) in beeld te brengen. Bedoeld als tijdsdocument. Uit ruim drie uur beeldmateriaal distilleerden we een documentaire van 22 minuten.

DOCUMENTAIRE DE ABDIJ VAN COLEN

De abdij van Colen (gelegen in Kerniel in de buurt van Borgloon) werd in het voorjaar van 2020 verkocht aan de projectontwikkelaar nv Colen. Een unieke Haspengouwse site met een bijzonder religieus verleden. Aanvankelijk  leefden hier gedurende vier eeuwen Kruisheren. Daarna kwam het in handen van Cisterciënzerinnen, die er de volgende 200 jaar zouden verblijven, er het meisjespensionaat "Dames Bernardines" oprichtten en op hun domein een dorpsschool lieten bouwen.

In deze documentaire van circa 18 minuten wordt het hele verhaal verteld, van het prille begin in 1438 tot op vandaag. De abdij van Colen, bijna 600 jaar een plek van devotie.


Tekst en presentatie: Jos Bleus (historicus en theoloog).
Opnames en premontage: Geert Berden
Herwerking en eindmontage: Haspengouw.TV
met dank aan Drone-Eye
DOCUMENTAIRE REEKS   100 JAAR  FRUITTEELT 
De TRAILER is een smaakmaker voor de vierdelige documentaire reeks over de geschiedenis van de fruitsector in Haspengouw. De regio is op vandaag goed voor 60% van de totale fruitproductie in ons land. Maar hoe komt dat eigenlijk? Want in 1880 kwam de fruitteelt maar aarzelend van de grond, zeker in Haspengouw. En zowat honderd jaar later, omstreeks 1980, was Haspengouw als fruitregio bijna uitgeteld.
AFLEVERING 1 geeft een inkijk hoe het de teler verging in die bewogen periode tussen 1880 en 1980. Een verhaal van tegenslagen maar ook een verhaal van inzet en geloof in eigen kunnen.(13'27")
AFLEVERING 2 focust op de geschiedenis van de schoolse opleidingen  en allerlei initiatieven voor vorming. Hierdoor kon Haspengouw zich ontplooien tot een zwaargewicht in de fruitsector.(14'00")
AFLEVERING 3 zet de consument centraal.  Hoe ging die beetje bij beetje overstag voor Haspengouws fruit? En hoe werd Haspengouw eigenlijk zo populair als weekend- of vakantiebestemming in de rest van België ? (13'07")
AFLEVERING 4 duikt in de wereld van de export. Hoe wou Haspengouw de wereld veroveren? Maar ook, welke buitenlandse klappen kreeg het te incasseren, waardoor het bijna over en out was? (13'42")

In dit ARTIKEL wordt de achtergrond geschetst van het Belgische beleid inzake landbouw en fruitteelt in de periode 1880-1980. Ook de invloed van eerst de Benelux en later de Europese Economische Gemeenschap (EEG) worden hierin toegelicht.
TRAILER          DIRECTE VERBINDING            BOEMELRIT
trailer
deel 1 DE TELER  
deel 2  DE VORMING  
deel 3 DE CONSUMENT   
deel 4  DE WERELD
[Home] [info] [Disclaimer] [Contact]
In deze documentaire wordt de geschiedenis van de Romeinse heerbaan van Maastricht tot Tienen belicht. Die weg was niet alleen ten tijde van de Romeinen een economische levensader maar bleef dat tot ver in de 19e eeuw. Nadien werd het tracé een pelgrimsweg waarlangs het christendom zich verspreidde. Inmiddels staat het geboekstaafd als de oudste weg van Vlaanderen. Met dank aan Robert De Man en Roger Vandenreyt van "Video Limburg".
DE ROMEINSE HEERBAAN